Sagovornica Sanje Zlatanović iz Gornjeg Livoča rođena 1935. u Cernici ispričala je da su u posleratnom periodu Albanci srušili tek sagrađenu i još uvek ne sasvim završenu malu crkvu pored groblja. Tokom rata su takođe srpske snage u ovom mestu srušili džamiju. Priča o ratnoj destrukciji potpuno odudara od predistorije ove dve bogomolje. Naime, izgradnju ove crkve finansirali su meštani sela, a među njima i nekoliko Albanaca. Sagovornica upotrebljava leksemu bogomoljstvo da bi objasnila poštovanje koje stariji Albanci ukazuju verskim objektima, bez obzira na to kakav oni religijski predznak nose. Na isti način su lokalni Srbi u vreme njenog detinjstva darovima pomogli izgradnju džamije. Zlatanović napominje da njeni sagovornici, stariji Srbi iz ruralnih krajeva kosovskog Pomoravlja, koriste odrednice “Šiptar”, “Šiptarka”, “šiptarsko” kao neposredne etnonime bez pejorativnog prizvuka koji ove odrednice imaju u javnom diskursu Srbije. Mlađi sagovornici već koriste izraze “Albanac”, “Albanka” itd.

 

SG: Sьd sve gu rasipali i puče odjedanput, kad da vide – crkvu obalili. Ništa nemalo, samo neke ikone malo i što je podignuto…

IS: Mala bila.

SG: Mala.

IS: Ko je zidao crkvu?

SG: Selo, sve.

IS: Dali ste pare ili vaši majstori su bili?

SG: Majstori naši bili sve. Samo pare smo dali za krs, za tija stvari takoj, i za materjal, za sve smo sabrali. Selo. Selo, sakupljali. I Šiptari neki dali nekoliko.

IS: Dali pare.

SG: I Šiptari dali pare pomalo. Će pomognev, pošto je crkva, ‘bogomoljstvo’, kaže. IS: Oni u to veruju?

SG: Veruju. Kao njina džamija kad je. Pa i naši, kad pravili džamiju, davali dar. Ja pamtim kad sam bila kao devojčica u Cernicu kad podigli džamiju. Sve selo! Od Makedoniju bili majstori. Sve selo dalo dar. I šiptarsko i srpsko. I mi smo davali svi. Sas kola odneli dar. Toj puna kola, ovaj, zaprežni kola drugi puta. Ali, i naši gu zapališe kad pobegoše Šiptari. U Cernicu zapalili gu Srbi.

IS: Džamiju?

SG: Džamiju. Zapalili gu džamiju. E, sag tek, oni pet godine ne teli da gu praiv, sad gu napravili džamiju drugu. Ali ne teli na toj mesto, nego na drugo pomerili. A taj sedi kako gu zapalili samo šiljak ostaja, ništa više.

Izvor: Sanja Zlatanović, Etnička identifikacija na posleratnom području: srpska zajednica jugoistočnog Kosova, Etnografski institut SANU, Beograd, 2018, str. 316-7.

Image courtesy of Aleksandar R. Miletić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.