Izveštaj beogradskog Fonda za humanitarno pravo iz Beograda o martovskom nasilju na Kosovu 2004. sadrži i neposredne posledice koje su ovi događaji izazvali u opštini Štrpce/Shtërpcë. Srbin Lj.R. direktor Doma kulture u intervjuu FHP od 2. maja 2004 govori o negativnim ali i pozitivnim pojavama do kojih je došlo u albansko-srpskim odnosima u ovoj opštini:

Nasilje (…) je devalviralo sve ono pozitivno sto smo postigli zadnjih pet godina. Mi smo u poslednje vreme imali veću slobodu. Slobodno smo se kretali, išli u Prizren, Uroševac, Prištinu i druga mesta. Policija i KFOR nisu pratili konvoje. Nisu zabeleženi nikakvi incidenti. Ukinuti su kontrolni punktovi policije i KFOR-a. Nakon mučkog ubistva Stolić Dobrivoja i njegovog 22-godišnjeg sina Borka u noći između 17. i 18. marta, u selu Drajkovce, opština Štrpce, među Srbima je zavladao strah i zabrinutost (…) Skupština i skupštinski organi ne funkcionišu. Albanski službenici ne dolaze na posao. Srpski službenici ne prihvataju da rade sa Albancima. (…) Pa ipak, dok su se pojedini srpski i albanskih političari nadmetali u izlivima patriotizma na etničkoj osnovi, dejstvovali su meštani mešovitih sela u našoj opštini. Albanci i Srbi iz sela Donje i Gornje Bitinje i Sušice, dogovorili su se da brane jedni druge od nepoznatih osoba, i to je nešto pozitivno kod nas, što valja iskoristiti u narednom periodu.

Upravo u ovim selima su 2019. Godine bile organizovane zajedničke demonstracije lokalnih Albanaca I Srba protiv izgradnje mini hidro-elektrana na šarplaninskim rekama.

 

Image courtesy of aleksandarmiletic | MALI VELIKI LJUDI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.